bg04.jpg (323 736 bytes)

Hasznos információk

Kémény:

Első és legfontosabb szempont a jó kémény, a balesetmegelőzés miatt is, de a cserépkályhánk – kandallónk – kemencénk sem működik jó kémény nélkül.az új ház építésénél mindenképpen jó, ha előre tudjuk milyen fűtőberendezést szeretnénk csatlakoztatni a kéményünkbe pl.: 14x14-es kéményre nem tanácsos kandallót építeni, de egy 200 mm-es kéményre sem lenne célszerű cserépkályhát bekötni. Azt javaslom kéményügyben mindenképpen szakemberrel kell konzultálni.

Cserépkályha vagy kandalló?

Cserépkályha vagy kandalló? Nem szeretnék senkit sem azzal döntésre bírni, hogy melyik fűtőberendezés milyen előnyökkel vagy hátrányokkal jár. Inkább írok néhány fontos információt. Cserépkályháról érdemes tudni, hogy a súlya kb. 500-1500 kg, ami pár négyzetméteren helyezkedik el, ezért nem mindenhova építhető. Csak megfelelő alapokra lehet építeni, födémekre statikai vizsgálat szükséges, ha a cserépkályhát emeletre szeretnénk építeni. Nagy tömege miatt azonban sokáig képes a hőt tárolni, illetve a tűztérből távozó füstgáz viszonylag hosszú utat tesz meg a füstjáratokban, így meglehetősen jó hatásfoka van. Viszont a cserépkályhának hosszabb felfűtési ideje van, kapkodó, kevés idővel rendelkező életmódhoz kifejezetten nem ajánlom.

Víztér építése cserépkályhába:Én személy szerint nem javaslom több okból sem. Az egyik, hogy általában „maszekba” készülő víztér egy „szaki” által hegesztgetett lemezdoboz, ami ki tudja hogy van hegesztve meg nyomáspróbázva, ezt beépíteni elég nagy merészség, nem beszélve arról, hogy hűti a füstgázt, amitől kicsapódások, kátrányosodás lesz a cserépkályha belsejében, így jelentősen csökken az élettartalma. Lehet 4-5 évente átrakni, nem kevés költséggel, így nem igazán gazdaságos az üzemeltetése.
Szerintem ne akarjunk kazánt csinálni a cserépkályhából!

Azt sem árt tudni, hogy légszáraz fával lehet cserépkályhát fűteni, természetesen kemény fával. Nem szabad semmi mással, a háztartási szemét, pelenka, gumicsizma, stb. gyantás fenyőfa, olajos rongy hamar tönkreteszi a cserépkályhánkat, környezetszennyező. Máris hívhatjuk a szakembert átrakni a kályhát, a kiszáradási idő 1-2 hónap, már nem is tudunk fűteni ez idő alatt.

Kandallók – vízteres kandallók:

A kandallókról érdemes tudni, hogy rövid felfűtési idejük van és a begyújtást követően azonnal sugározzák a meleget, viszont a kb. 1,5 méteres füstcső bekötés a kéménybe gyengébb hatásfokot eredményez. Annak azonban aki hamar akar meleget inkább ajánlanám a cserépkályhával szemben. A vízteres kandallóról tudni kell, hogy bármilyen radiátoros és padlófűtéses rendszerre köthető, így meg lehet vele oldani az egész ház fűtését. Plusz a legtöbb vízteres kandallóbetét rendelkezik túlfűtés elleni védelemmel, így biztonságosan használható. Említést érdemel a mai világban a hőszigetelt nyílászárók, illetve hőszigetelő rendszerek nem engedik be a tökéletes égéshez szükséges levegőt – 1 kg fa elégetéséhez 4,2 köbméter levegő szükséges – a ma gyártott kandallók el vannak látva külső levegő becsatlakozással. Igy a szabadból cső segítségével levegőt tud szívni, nem a ház levegőjét használja el, de a kandallónak nagyobb kéményigénye van, mint a cserépkályhának. Tüzelőanyag szempontjából sokféle tüzelőanyag égethető el a kandallóban, de természetesen itt is a legjobb a száraz keményfa, de fűthetjük pellettel-brikettel, puhafával is. A kandalló további előnye, hogy akár az építés befejezésével egyidejűleg már használhatjuk is, nincs kiszáradási ideje. Használatánál gyors a begyújtás, könnyű a hamuzás, mert minden kandalló el van látva hamutálcával. Még egy fontos dolog, a falra épített kandallóknál meg kell védeni az épületszerkezetet a sugárzó hőtől, mert a hőtágulás csúnya repedéseket tud okozni. Főleg nem szerencsés, ha a tartófal reped.

Bármilyen kérdésre szívesen válaszolok, szívesen segítek.
Irjon emailt: balatoniepitok@freemail.hu címre.

Elérhetőség

Budai Róbert
8195 Királyszentistván
Mobil: +36(20) 217-0906
Email: balatoniepitok@freemail.hu

Hírek, újdonságok

2023.01.31

Budai Róbert


2023.01.31

Budai Róbert

Egyéb megjegyzés

Várjuk megtisztelő érdeklődését elérhetőségeinken! Szolgáltatásaink: - kandallók építése - kemence építése - cserépkályhák, téglakályhák építése - kerti grill, nyársoló, bográcshely építése, kialakítása

 

(c) kalyhasrobi.hu 2016 Design by Motiver.hu