
Kemencés receptek
KEMENCÉS RECEPTEK
Kemencés lángos I.
- 50 dkg liszt
- 2 dkg élesztő
- Kevés tej
- 1 ek. cukor
- 1 tojássárgája
- 20 dkg margarin
- só
Összegyúrjuk – kelesztjük kb. 2-3 órát, ½ liter nagy tejfölt rákenjük, hagymát , szalonnát felkockázva rátesszük a tejfölre, megszórjuk sajttal, majd mehet a sütés.
Kemencés lángos II.
Hozzávalók
- 20 dkg főtt áttört burgonya
- 40 dkg liszt
- 2 dkg élesztő
- 1 dl tej
- 2 dl langyosvíz
- 1 ek cukor
- 1 kk só
Feltét:
- 1 ek olaj
- 2 gerezd fokhagyma zúzva
- Szalonna kockázva, lilahagyma
Burgonyát liszttel keverjük, összemorzsoljuk, tejben felfuttatott élesztőt hozzákeverjük, közben langyos vízben elkeverjük a sót, hogy feloldódjon. Ezt is hozzákeverjük. Formázzuk a tésztát, kelesztjük, majd nyújtjuk és kizsírozott tepsibe tesszük, majd jöhet rá a feltét. Forró kemencébe sütjük.
Sertéscsülök
Hozzávalók
- 2-3-4-5 darab sertéscsülök
Főzzük meg sós, borsos vízben, majd pár gerezd fokhagymát reszeljünk rá, fűszerekkel (só, bors, vöröshagyma, lilahagyma, mustár) pácot készítünk, 10-24 órát pácoljuk a húst, majd felfűtött kemencében alufóliával letakarva sütjük 20-40 percet, majd 30-50 percig fólia nélkül. Közben lehet locsolni sörrel a pirítás közben. Jó étvágyat!
Gesztenyesütés kemencében
Gesztenyét bevágjuk, majd a felfűtött kemencébe behelyezzük vastepsibe. Kb. 15-25 perc alatt kész is van.
Tepsis krumli
Édesapám kedvence, nálunk nincsen családi ünnep tepsis krumpli nélkül. A tepsi aljára szeletelve krumpli kerül, majd sonka, kolbász, szalonna. Ezután a hagymakarikák. Indulhat a sütés. Ha a krumpli szép pirosas, akkor kész is van. Jó étvágyat.
GRILLES RECEPTEK
Csirkés saslik:
Hozzávalók
- Csirkemell
- Kolbász vagy szalonna (lehet csípős is)
- paprika
- lilahagyma
Pácolás
- 3 ek kechup
- 1 kk só
- 4 ek mustár
- Csipet ételízesítő
- Kk bors
- 4 ek olivaolaj
A húst a pácolás után nyársra tűzzük, a húst paprikát, hagymát, kolbászt felváltva kb. 3x3 cm-es kockákba, kb. 25-45 percig grillen sütjük.
Rablóhús:
Hozzávalók
- 1 kg hús
- 7 fej vöröshagyma
- 50 dkg füstölt szalonna
- 50 dkg gomba
Felszeleteljük a pácolt húst, szalonnát és a gombát, felváltva nyársra húzzuk, forgatva sütjük a grillen.
Saslikhoz pác, sertéshúsokhoz ajánlva
Hozzávalók
- 5 gerezd fokhagyma
- 2 ek olaj
- 1 kk cukor
- 1 kk mustár
- 1 ek ecet
- 1 ek ketchup
- 3 csipet bors
Csevap:
Hozzávalók
- 1 kg darált birkahús
- 1,5-2 dl olaj
- Őrölt bors
- Só
A darált húst átgyúrjuk fűszerekkel, kolbász alakúra formáljuk, majd izzó faszén felett megsütjük. Ha szépen pirosodik akkor jó, tálaláshoz legjobb köret a nyári nagy melegben. Idény saláták hagymával, lilahagymával, paradicsommal. (A darált birkahúst keverhetjük darált marhahússal is.)
Budai Róbert,2023.01.31 13:15
Elérhetőség
Budai Róbert
8195 Királyszentistván
Mobil: +36(20) 217-0906
Email: balatoniepitok@freemail.hu
Hírek, újdonságok
Egyéb megjegyzés
Várjuk megtisztelő érdeklődését elérhetőségeinken! Szolgáltatásaink: - kandallók építése - kemence építése - cserépkályhák, téglakályhák építése - kerti grill, nyársoló, bográcshely építése, kialakítása
(c) kalyhasrobi.hu 2016 Design by Motiver.hu